Dan računovođa


Ako doktor pogriješi on uništi zdravlje jednog čovjeka, ali ako računovođa pogriješi on uništi 400 porodica.

Dan računovođa obilježava se svake godine u mjesecu Novembru, pa je i ove godine obilježen 10. novembra. No, ako niste znali i pitate se zašto su računovođe važne, evo nekoliko važnih informacija.

Pojava računovodstva kao posla javila se pojavom radnih odnosa i potrebe za finansijskim izvještavanjem. U davna vremena osobe kojoj su povjerene ove funkcije nazivali su prepisivačem. No, prepisivač nije samo upravljao finansijama, već je obavljao i mnoge druge dužnosti. Danas je taj trend i nastavljen.

Savremeni zahtjevi za profesiju računovođe oblikovali su se u 18. vijeku. Naziv profesije je njemačkog porijekla i u prijevodu znači "vlasnik knjige". Ova vrsta posla postala je prestižna u 20. vijeku kada su direktori velikih preduzeća te stručnjake vidjeli kao svoje glavne pomoćnike.

U okviru eTwinning projekta "male i velike štediše" učenici škola saradnica su imali priliku da se upoznaju s ovim poslom kroz različite računovodstvene biroe, ali i računovodstveni biro svake škole. Mogli su i da uporede ovo zanimanje u slučaju javnih institucija, ali i privatnog sektora. 


Više o ovom danu pogledajte na našem padletu na linku.

Primjedbe

Popularni postovi