Europski tjedan novca

Od 20. do 26. ožujka 2023. obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca na temu „Planiraj svoj novac, zasadi svoju budućnost“.

Ovogodišnja tema usredotočena je na održivost i podizanje svijesti pojedinca u kontekstu financijskog ponašanja prema okolišu i društvu. Cilj je potaknuti mlade ljude da prilikom donošenja financijskih odluka uzimaju u obzir na koji način njihove financijske odluke utječu na okoliš i društvo.
Uoči, tijekom, a i nakon Europskog tjedna novca javne, privatne i neprofitne organizacije surađuju kako bi organizirale različite vrste aktivnosti, s naglaskom na djecu i mlade. Žele potaknuti sve generacije na educiranje o financijskoj pismenosti.
Neke od organiziranih aktivnosti su:

  • online aktivnosti, natječaji za crtanje, fotografije, eseji i videozapisi, online radionice financijskog obrazovanja
  • posjete bankama, parlamentima, središnjim bankama, burzama, mjenjačnicama, muzejima novca, lokalnim tvrtkama 
  • financijske radionice i sesije
  • sajmovi financijskog obrazovanja, događanja na otvorenom tržištu
  • financijske obrazovne igre i natjecanja u štednji
Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja je organizirao natjecanje u financijskoj pismenosti – online kviz „Novac i ja“ u školskoj godini 2022./2023., a namijenjeno učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Online natjecanje je održano uoči Svjetskog i Europskog dana novca na datum 7. ožujka 2023..
Učenici 7. razreda OŠ Visoka u Splitu, koji sudjeluju u eTwinning projektu "Male i velike štediše", sudjelovali u tom online natjecanju pod mentorstvom učiteljice Marice Brzice. Ostvarena je suradnja sa našom školskom zadrugom Vrutak, odnosno s voditeljicama zadruge, učiteljicama iz engleskog jezika Antonelom Bakić i likovne kulture Katarinom Kokan.
One su uključile u kviz i učenike koji nisu dio našeg divnog projekta tako da smo zajedno dosegnuli ciljeve našeg projekta - edukacija učenika o financijskoj pismenosti i to kroz edukativno vršnjačko natjecanje.
Više o samoj organizaciji Štedopis i o online natjecanju možete pročitati na poveznici:
https://www.stedopis.hr/natjecanje-u-financijskoj-pismenosti/?fbclid=IwAR2Q43p5DTVg1puACrQjh23M8wtostuZA3rKjzTmFFyMPTOgugp15NLfHrY



Učiteljica Marica Brzica iz OŠ Visoka u Splitu je 8. ožujka 2023. sudjelovala na međužupanijskom      skupu naziva "Matematički ožujak" koji se bavio trima važnim temama: Svjetskim danom broja PI,      Tjednom mozga i Svjetskim i Europskim tjednom novca. Poslušala je i prenijela svojim učenicima niz    predavanja vezanih za financijsku pismenost, a i sama je bila predavač u prvom bloku koji se bavio brojem PI. Naziv njena predavanja je bio "Kroz sedam izazova do Svjetskog dana broja PI".




Ovom suradnjom i edukacijom o financijskoj pismenosti smo podržali globalnu kampanju kako bi se i na taj način unaprijedila znanja i vještine koje su potrebne za donošenje ispravnih financijskih odluka.

Primjedbe

Popularni postovi